Zowel mijn moeder als mijn vader wonen met MS in Sarasota, Florida. Mijn moeder leeft met primair progressief MS en mijn vader kreeg aanvankelijk de diagnose relapsing-remitting MS, die nu is uitgegroeid tot secundair progressief MS. Ondanks de verschillen in hun ziektegerelateerde stoornis en progressie, hebben ze allebei moeite met slikken, zelfs in een vroeg stadium na de diagnose. Mijn moeder heeft verschillende keren last gehad van verstikking en enkele maanden geleden is ze in een donut gestikt, blauw geworden en bewusteloos gevallen. Ondanks vele inspanningen konden de verschillende zorgverleners die op dat moment aanwezig waren, de Heimlich-manoeuvre niet effectief uitvoeren. Het kostte een first responder om de Heimlich zes keer uit te voeren voordat het eten langzaam werd losgemaakt. Ze was ongeveer 30 seconden verwijderd van haar dood. Gelukkig doet ze het nu goed, maar gezien haar geschiedenis van slik- en verstikkingsproblemen in combinatie met de natuurlijke pulmonale achteruitgang bij sommige MS-patiënten, word ik voortdurend geconfronteerd met de angst dat ze weer zal stikken, en ongeacht hoe goed de Heimlich wordt uitgevoerd, het niet zal overleven. Ik deel dit verhaal met u omdat ik weet dat in verschillende stadia van MS, waaronder in het begin van de ziekte, dysfagie (slikproblemen), longfunctiestoornissen en spierzwakte ontstaan. Wanneer deze stoornissen zich in een vroeg stadium voordoen, zijn de meesten zich er niet van bewust dat er een probleem is.

Dysphagie kan ertoe leiden dat de persoon hoest na het drinken van vloeistoffen, of stikt bij het eten van bepaalde voedingsmiddelen, met name die met een brokkelige textuur. Er bestaat een beeldvormende procedure die een aangepaste bariumslikprocedure (videofluoroscopie) wordt genoemd en die wordt gebruikt om het vermogen van een persoon om vloeistoffen van verschillende dikte en vaste stoffen in te slikken te evalueren. Spraaktherapeuten voeren een grondige evaluatie, diagnose en behandeling van dysfagie uit met strategieën en technieken om beter eten en slikken te bereiken. Er zijn drie belangrijke slikstrategieën die ze proberen toe te passen: 1) Houdingsveranderingen 2) Slikmanoeuvres en 3) Gedragsstrategieën. De logopedist kan de houding aanpassen tijdens het eten door middel van activiteiten zoals een kincorrectie, hoofddraaiing naar de zwakke kant, hoofddraaiing naar de sterkere kant, hoofdrug en kincorrectie met hoofddraaiing. Ze omvatten ook slikmanoeuvres zoals de Mendelsohn Manoeuvre, Effortful Swallow, Supraglottic Swallow en Super Supraglottic Swallow. Er zijn ook gedragsstrategieën die het individu in staat stellen om bepaalde technieken toe te passen bij het eten van bepaalde voedingsmiddelen. Deze gedragingen omvatten Liquid Wash, die bijten van vaste stoffen afwisselt met slokjes vloeistof. De Grotere Bolus Strategie wordt gebruikt om de zintuiglijke input te verbeteren om de vertraging te verminderen die de keelslikkerij in gang zet. Voor degenen met aanzienlijke voedselresten in de mond na een poging om te slikken, de zwaluw / Bolus heeft de individuele slikken 2-3 keer met elke bijt/sip. Dit soort compensatietechnieken zijn nuttig, maar het is duidelijk dat ze de voortgang of het verloop van de incompetentie bij het slikken niet vertragen of voorkomen.

Of u nu met MS leeft of een verzorger bent voor iemand die ermee leeft, u kunt zich inleven in de vele slikproblemen en de psychologische gevolgen die dit voor iedereen met zich meebrengt. Als de slikproblemen uitmonden in een verstikkende fase, is er helaas een kans dat de patiënt vloeistof of vaste stoffen in de bovenste luchtwegen inademt, met als gevolg een aspiratielongontsteking. Deze aandoening kan ernstig zijn, een behandeling met antibiotica vereisen of zelfs fataal zijn. Wurgen in voedsel zonder opzuigen kan net zo dodelijk zijn, of de Heimlich nu correct wordt uitgevoerd of niet. Denk terug aan de recente verstikkende episode van mijn moeder. De natuurlijke vraag is….Waarom zo veel mislukte Heimlich pogingen en waarom is het voedsel nauwelijks losgekomen? Longschade kan een van de belangrijkste boosdoeners zijn. MS-patiënten klagen zelden over een longfunctiestoornis, maar bij een longfunctietest wordt vaak een functiestoornis gevonden tijdens de milde fase van de ziekte. Spierzwakte in het middenrif, veranderingen in de spierspanning, motorische incoordinatie en houdingsafwijkingen dragen allemaal bij aan de verminderde longfunctie en dragen in wezen bij aan een ineffectieve Heimlich. Als de Heimlich niet succesvol is, is de uitkomst grimmig.

Deze ultieme, eindresultaten en de kans op een mislukte Heimlich als gevolg van spierzwakte en pulmonale achteruitgang zijn precies de reden waarom ik zo enthousiast ben om te leren over een apparaat dat speciaal is ontworpen om iemand te redden van verstikking. De LifeVac.

De uitvinder/oprichter, Arthur Lih, creëerde dit product na het horen van een verhaal over de dood van een 8-jarige jongen nadat hij in een druif was gestikt. Hij heeft verklaard: “Hoe kunnen we in deze wereld van enorme, wijdverbreide innovatie en prestatie niet voorkomen dat een kind sterft aan een druif in deze wereld van enorme, wijdverbreide innovatie en prestatie! Het is zijn missie geworden om zoveel mogelijk levens te redden, van deze zinloze vorm van dood, als mogelijk.

De LifeVac is een niet-aangedreven, draagbaar zuigapparaat voor één patiënt, ontwikkeld om een verstikkend slachtoffer te reanimeren wanneer het standaard ACLS-protocol zonder succes is gevolgd. De negatieve druk die wordt gegenereerd door de kracht van de zuigkracht is 3 keer zo groot als de hoogste geregistreerde verstikkingsdruk. De duur van de afzuiging is minimaal, dus LifeVac is veilig en effectief.

Mijn angst, samen met die van de verzorgers van mijn ouders, over het risico op verstikking van mijn ouders is drastisch verminderd sinds ik over dit apparaat te weten ben gekomen. Ik kan niet beginnen uit te drukken hoe belangrijk LifeVac niet alleen voor de MS-populatie wereldwijd zal zijn, maar ook voor de verlichting van de psychologische gevolgen van hun dysfagie voor hun familie en verzorgers. Er is nu hoop.

Bron