Frequently Asked Questions 

Kan de LifeVac lucht in de luchtpijp blazen?
Door de éénrichtingsklep is het onmogelijk om lucht in de luchtpijp, en daardoor de blokkade verder in de luchtpijp, te blazen.

– Kan de LifeVac hergebruikt worden?
De LifeVac is gemaakt voor éénmalig gebruik. Omdat het niet mogelijk is om de LifeVac op een hygiënische manier te wassen, is het niet toegestaan om het apparaat + het masker dat gebruikt is, te hergebruiken. Indien de LifeVac gebruikt is tijdens een inzet, laat het ons weten en wij leveren gratis een nieuwe. 

– Waarom staat de LifeVac niet in de richtlijnen van de Nederlandse Reanimatie Raad (NRR)? 
Omdat de richtlijnen van de NRR elke 5 jaar hernieuwd worden, is de LifeVac nog niet opgenomen in de laatste richtlijnen. Er wordt momenteel gekeken om de LifeVac op te nemen in de nieuwe richtlijnen van 2020 en wij zijn ervan overtuigd dat apparaten zoals deze te voorschijn zullen komen in de richtlijnen.

– Maar mag de LifeVac dan wel gebruikt worden?
Ja, iedereen mag en kan de LifeVac gebruiken indien het standaard Basic Life Support (BLS) Protocol niet succesvol is, of wanneer het slachtoffer het bewustzijn verliest. Het uitvoeren van het standaard protocol is niet altijd effectief genoeg (alleen in 70% van de gevallen) en daarom is de LifeVac een extra levensreddende handeling die het verschil kan maken. 

– Is de LifeVac medisch getest?
De LifeVac is niet het enige apparaat dat gebruikt kan worden bij verstikkingen, maar wel het enige apparaat dat medisch getest is d.m.v. meerdere onafhankelijke studies en medische publicaties. De studies hebben bewezen dat de LifeVac een 100% slagingskans heeft en dat de LifeVac veilig gebruikt kan worden zonder dat het slachtoffer er letsel aan overhoudt. 

– Kan ik de LifeVac opnemen in mijn trainingen (als je een EHBO of BHV instructeur bent)?
Wij raden aan om de LifeVac te gebruiken als u anderen traint op het gebied van EHBO of BHV. Uiteraard dient eerst het standaard BLS-Protocol aangeleerd te worden aan cursisten en daarna de LifeVac. 

– Is de LifeVac gekeurd? 
Ja, de LifeVac is gekeurd op de Europese (CE) en Amerikaanse (FDA) markt.

– Meer weten? 
Vraag ons naar meer informatie. Wij bezitten een accreditatie met o.a. verschillende studies en de uitgegeven keurmerken.