Een vrouw is onlangs gered door LifeVac in het verpleeghuis ‘Four Seasons Health’.
Een verstikking wordt in de zorgsector vaak aangeduid als de ‘stille moordenaar’ en is de grootste angst van een verzorger. Na honderden verpleegkundigen en verzorgers in het Verenigd Koninkrijk te hebben opgeleid, is dit het enige wat ons tijdens elke trainingssessie altijd wordt verteld.
Verstikkingen komen vaak voor in zorgsector omdat ouderen een kwetsbare groep zijn die een grotere risico’s hebben op verstikkingen. Aandoeningen zoals hersenverlamming, autisme, hersenletsel, mond- of keelkanker, beroerte, dementie, de ziekte van Parkinson en andere aandoeningen worden in verband gebracht met slikproblemen die kunnen leiden tot verstikking.
We zijn ons bewust van het risico op verstikking bij kleine kinderen, maar het is minder bekend dat het risico op verstikking in voedsel zeven keer zo hoog is bij mensen boven de 65 jaar dan bij mensen van 1 tot 4 jaar. Dysfagie treft ongeveer 50% van de overlevenden van een beroerte en 84% van de mensen met dementie. Andere factoren dragen bij aan verstikkende sterfgevallen in de zorgsector, zoals een gebrek aan speeksel als gevolg van het gebruik van medicijnen en handicaps waarbij iemand in een rolstoel zit.
Als iemand zijn hele lichaam niet onder controle heeft om zich vrij te kunnen bewegen en hij zich beperkt tot een rolstoel, is het nog gevaarlijker als iemand stikt. Rugslagen en/of buistoten zijn dan vaak niet mogelijk. Een veel voorkomende misvatting binnen sommige zorggroepen is dat ‘SALT-zorg/dieetplannen verstikking kunnen voorkomen.
Dit is niet het geval, zoals veel verzorgingshuizen hebben ervaren. Zorg/dieet plannen van SALT zijn een must, maar ze zijn enkel ontworpen om het risico van verstikkingen te verminderen. Wanneer iemand begint te stikken wordt het BLS protocol altijd uitgevoerd zoals het zou moeten zijn, maar wat gebeurt er als dat niet werkt of niet kan worden uitgevoerd vanwege zwakheid of handicap?
Een voorbeeld van zoiets als dit gebeurt werd onlangs gemeld in een analyse van de hoofdoorzaak, uitgevoerd door Barchester Healthcare, waar ziekenhuisdirecteur Sally Mowforth vond dat medewerkers “meedogenloos” waren in het proberen om het leven van een inwoner te redden en dat er een “fantastisch” zorgplan voor hem bestond. Wat veel mensen niet weten is dat het verstikkingsprotocol slechts 70% effectief is als het correct wordt uitgevoerd in een ‘perfecte’ situatie.
Dit percentage daalt drastisch tot ongeveer 40% als de buikstoot niet kan worden uitgevoerd als gevolg van broosheid, obesitas of invaliditeit. Hier kan LifeVac helpen en redt de LifeVac levens als al het andere faalt. LifeVac Europe heeft samen met onze distributeurs in de zorgsector het voorrecht gehad om samen te werken met het uitrusten van de LifeVac in meer dan 2.900 zorg- en verpleeghuizen in het Verenigd Koninkrijk. Van kleine onafhankelijke verpleeg- en verzorgingstehuizen tot de grootste zorgverleners, zoals HC-One en Four Seasons Health Care.
LifeVac heeft wereldwijd vele levens gered, waarvan vele levens in de zorgsector. Het is een niet-invasief draagbaar luchtwegruimingsapparaat met een gepatenteerde eenrichtingsklep, wat betekent dat er bij gebruik geen lucht in het slachtoffer geblazen kan worden. Er zijn verschillende maten maskers, zodat de LifeVac gebruikt kan worden bij iedereen. De maskers worden aangegeven met gekleurde ringen om zo de maat van het masker te identificeren.
In een zorginstelling heeft een slachtoffer in 99% van de gevallen een groot volwassen masker of een middelgroot volwassen masker nodig. Omdat het niet invasief is, bestaat er geen risico dat de obstructie verder naar achteren wordt geduwd of dat de slangen niet geblokkeerd raken en dat de apparatuur niet onbruikbaar wordt als slechts een deel van de obstructie is verwijderd.
We kunnen met trots zeggen dat LifeVac het enige luchtwegruimingsapparaat is met onafhankelijke medische testen, medische publicaties en medische samenvattingen die veiligheid en effectiviteit testen. Als 1 van onze apparaten wordt gebruikt om een ander leven te redden, vervangen we de LifeVac gratis. We bieden ook gratis trainingsvideo’s aan.
Ons laatste geredde leven was in een verzorgingstehuis in Ierland dat eerder dit jaar de LifeVac in hun groep had geïnstalleerd. We hebben ook ons eerste kind in het Verenigd Koninkrijk gered, Oscar Temperton, een 11 jarig kind.
Dit zijn slechts enkele van de verbazingwekkende feedback die LifeVac Europe heeft gekregen van de zorgsector:
- “Het team van LifeVac presenteerde hun grondige kennis over de verstikkingsrisico’s in de thuiszorgsector en demonstreerde op professionele wijze het vermogen en de voordelen van hun uitvinding om met dergelijke risico’s tegen te gaan. Hierdoor hebben ze vertrouwen gewekt binnen ons leiderschapsteam en was het een gemakkelijke beslissing om partner te worden. Wij zijn van mening dat het essentieel is om onze medewerkers van Runwood Homes te ondersteunen met dergelijke cruciale levensreddende apparatuur. LifeVac zal al onze bewoners beschermen, vooral degenen die leven met een neurologische aandoening, zoals dementie of Alzheimer, en met een verhoogd risico op verstikking”. – Gavin O’Hare-Connolly, Chief Operating Officer van Runwood Homes.
- “Bij Hallmark Care Homes zijn we erg blij om samen te werken met LifeVac. De LifeVac-kits zijn geleverd aan al onze huizen in Engeland en Wales. Dit geeft ons gemoedsrust dat we in het geval van een verstikkingsincident alle juiste apparatuur in huis hebben. LifeVac is een ongelooflijk eenvoudig te gebruiken product en het team van LifeVac heeft onze zorg- en verplegingsteams een geweldige training gegeven over het gebruik van de apparatuur. – Aneurin Brown, Regional Manager for England, Hallmark Care Homes.
- “We hebben Lifevac al een paar jaar in onze huizen opgenomen en hebben ervoor gezorgd dat we in onze EHBO-opleidingen instructies geven over het gebruik van de LifeVac. We hebben het verhoogde risico op verstikking bij sommige van onze bewoners onderkend en hebben een vrij uitgebreide risicobeoordeling uitgevoerd om ervoor te zorgen dat het risico wordt erkend en dat de juiste antwoorden op het risico in werking worden gesteld. De Lifevac is er om onze reactie op mogelijke verstikkingsincidenten te verbeteren. We hebben constructief en effectief samengewerkt met Lifevac Europe om te zorgen voor een goede verdeling van Lifevac over onze huizen en om ervoor te zorgen dat ons personeel op de juiste manier wordt geïnstrueerd over het gebruik van het systeem. – Frank Cummins, directeur van de zorgdiensten, Caring Homes Group
- “Voor mij zit het mooie van LifeVac in zijn eenvoud. Nadat ik de geschiktheid van het apparaat had beoordeeld, kreeg ik positieve feedback van mijn collega’s in de frontlinie, omdat het zo gemakkelijk te gebruiken en niet-invasief is, ondanks het feit dat het zo’n belangrijk levensreddend doel dient”. Robi Roccella, Hoofd Welzijn, HC-One.