IKEA Griekenland, Cyprus en Bulgarije, evalueert via zijn Risicobeoordelingscomité alle soorten risico’s, onder andere in verband met plotselinge en onvoorziene medische noodsituaties zoals plotselinge hartstilstand en verstikking en heeft daarom in alle IKEA woonwarenhuizen, automatische externe defibrillatoren (AED’s) en LifeVac, in alle voedselverstrekkingscentra, een “Medical Device Miracle” geïnstalleerd, speciaal ontwikkeld om verstikking te behandelen.

Op 23/08/2018 kwamen we in ons IKEA woonwarenhuis op de internationale luchthaven van Athene “Eleftherios Venizelos” een verstikkingsincident tegen. Het incident vond plaats in een van onze eetcafés, in onze Bistro genaamd “Exit Café” waar we koffie, verfrissingen, ijs, hotdogs, frietjes, pizza en gebak serveren. Het was rond 16:00 uur en veel klanten en gasten hadden een hapje en een drankje in ons Exit Café. Daaronder was een gezin met een klein kind rond de leeftijd van (3) drie jaar met het syndroom van Down. Zijn ouders kochten een hotdog en gaven het kind voorzichtig te eten. Na een paar hapjes begon het kind te stikken en de ouders raakten in paniek en riepen om hulp. Zoals iedereen die onze winkels heeft bezocht, weet, hebben we onze eigen beveiligingsmedewerkers in huis, in elke winkel, strategisch geplaatst in al onze faciliteiten en vooral in ons restaurant en exit cafe.

Onze beveiligingsmedewerkers zijn zeer efficiënt in het omgaan met allerlei soorten calamiteiten en andere medische calamiteiten, omdat zij voortdurend worden getraind in eerste hulp om als eerste aanspreekpunt te kunnen optreden. Onze veiligheidsmedewerkers die zich in de buurt bevonden, zijn met spoed naar de plaats delict gesneld, waar mensen zich begonnen te verzamelen, zoals meestal het geval is. Na het standaard BLS-protocol was het kind nog steeds bij bewustzijn, maar niet in staat om te huilen, hoesten, of te spreken. Ons personeel concludeerde, dat iets waarschijnlijk volledig blokkeerde de luchtweg van het kind en probeerde het object te verwijderen met 5 rugslagen en 5 buikstoten. De procedure werd perfect uitgevoerd maar mocht niet baten.

De Heimlich Manoeuvre werkte niet om het obstakel te verwijderen en het kind raakte uiteindelijk bewusteloos. Onmiddellijk namen twee van onze beveiligingsmedewerkers, de heer Kallaniotis George & de heer Aravantinos Gerasimos, het LifeVac-apparaat van wand en plaatsten het apparaat op de neus en mond van het kind, duwden het handvat van het apparaat en trokken stevig aan het handvat, zodat het apparaat een negatieve druk kon uitoefenen en het obstakel kon verwijderen.

Na het aanbrengen van LifeVac begon het kind te ademen en hoesten. Er werden stukjes slecht gekauwd voedsel, worst en brood uit de mond van het kind gehaald. Onze beveiligingsmedewerkers plaatsten het kind op zijn zij en haalden het resterende voedsel soepel uit de mond van het kind. Onze medewerkers adviseerden de ouders van het kind om alleen uit voorzorg naar een ziekenhuis te gaan. Zoals ons is verteld, is het kind heel goed hersteld van de schok en heeft het geen complicaties.

Kostas Psaraftis
Manager Veiligheid & Beveiliging van de groep
Fourlis Holdings S.A.