Meest gestelde vragen

 

Waarom staat de LifeVac niet in de richtlijnen van de Nederlandse Reanimatie Raad (NRR)?

Nee, de LifeVac is niet opgenomen in onze richtlijnen reanimatie. Het huidige bewijs is te zwak om gebruik al aan te bevelen. Meer onderzoek rondom deze apparaten is wenselijk, voordat het gebruik opgenomen wordt in de richtlijnen van de NRR.

De NRR neemt over het algemeen nooit een standpunt in over een specifiek merk hulpmiddel. Zo ook niet over de LifeVac.

Dit soort apparaten in algemene zin (Anti-verstikkings apparaten) is ook al onderwerp van discussie bij de Eerste Hulp. Zij hebben deze apparaten ook nog niet opgenomen in de actuele Nederlandse Richtlijnen Eerste Hulp (pdf, 344 kB)

Wie mag de LifeVac gebruiken?

Iedereen mag en kan de LifeVac gebruiken indien het standaard Basic Life Support (BLS) Protocol niet succesvol is, of wanneer het slachtoffer het bewustzijn verliest. Het uitvoeren van het standaard protocol is niet altijd effectief genoeg (alleen in 70% van de gevallen) en daarom is de LifeVac een extra levensreddende handeling die het verschil kan maken. 

Wanneer gebruik ik de LifeVac?

De LifeVac word gebruikt bij een verslikking of verstikking, maar pas nadat de BLS richtlijnen zijn gevolgd. Als de rugslagen en buikstoten (voorheen Heimlich) géén effect hebben, dan kan de LifeVac worden gebruikt. het andere alternatief is immers overgaan op het reanimatieprotocol.

Kan de verstopping door de LifeVac verder naar beneden worden gedrukt?

Nee, door het eenrichtingsventiel kan dit niet. Er wordt door de Lifevac geen lucht de keel of luchtpijp geblazen.

Is de LifeVac medisch getest?

De LifeVac is niet het enige apparaat dat gebruikt kan worden bij verstikkingen, maar wel het enige apparaat dat medisch getest is d.m.v. meerdere onafhankelijke studies en medische publicaties. De studies hebben bewezen dat de LifeVac een 100% slagingskans heeft en dat de LifeVac veilig gebruikt kan worden zonder dat het slachtoffer er letsel aan overhoudt. 

Kan de LifeVac hergebruikt worden?

De LifeVac is gemaakt voor éénmalig gebruik. Omdat het niet mogelijk is om de LifeVac op een hygiënische manier te wassen, is het niet toegestaan om het apparaat + het masker dat gebruikt is, te hergebruiken. Indien de LifeVac gebruikt is tijdens een inzet, laat het ons weten en wij leveren gratis een nieuwe. 

Is de LifeVac gekeurd?

Ja, de LifeVac is gekeurd op de Europese (CE) en Amerikaanse (FDA) markt.